Cooperació

Fira d’Economia Social i Solidaria 2016 i TecnoFESC: l’alegria de la cooperació

Arribem a Fabra i Coats mitja hora abans que comenci tot. Traiem els monitors i els tríptics i triguem poc més de 10 minuts en posar la nostra paradeta a punt. El codi és així, la millor manera de mostrar-lo és en pantalla i això només s’ha d’engegar. Fem comprovacions d’última hora per assegurar-nos que l’aplicació que duem setmanes preparant funciona correctament. Aviat arriben les samarretes. Quins nervis, amb el que ens va costar triar el disseny!

Samarreta Jamgo FESC
Samarreta Jamgo FESC

S’obren les portes de la Fira i comença un tímid anar i tornar de gent. Enguany, amb motiu de la Tecnofesc, ens trobem envoltats de companys del sector de les tecnologies i les converses s’engeguen des de primera hora del matí. Les companyes del TEB ens expliquen que treballen per la socialització de les TIC, mentre ens regalen un clip i un anell acabats de sortir de la seva impressora 3D. Tampoc triguem en intercanviar impressions amb Eticom Som Connexió, que ens expliquen com avança el seu camí cap a la sobirania en infraestructures i serveis de telecomunicacions.

Comença a apropar-se el públic de la Fira. Els primers, tímids perquè els toca trencar el gel, només agafen un tríptic i ens ho agraeixen amb la mirada. De mica en mica els diàlegs comencen a fluir: l’intercanvi d’idees i pensaments és incessant. Arriben les alegries quan algú ens comenta que no sabia que es podien fer pàgines web amb altres criteris socials i sense prioritzar els guanys. Una altra persona s’apropa a l’estand i ens comenta que és molt important que fem pedagogia del programari lliure i ens recomana posar el focus a les institucions. Altres s’interessen pel que fem i volen saber com ens organitzem.

Després de participar a les ‘xerrades llamp’ amb altres alternatives tecnològiques i explicar qui som, encara s’apropa més gent a l’estand. Programari lliure. Sobirania tecnològica. Economia Social i Solidaria. Intercooperació. Obsolescència programada. Converses que s’estructuren al voltant d’uns temes que ens hem plantejat milers de vegades i que adquireixen noves perspectives cada vegada que els tornem a posar sobre la taula. Converses, en definitiva, per intercanviar formes de veure, de fer i d’organitzar-se, per unir forces, per col·laborar.

Ja és diumenge i, malgrat que el final ja és més a prop, encara queda mig dia per continuar l’intercanvi. Comencem per anar a xerrar amb els companys d’Adabits, que també desenvolupen software i amb qui vam tenir el plaer de compartir taula el darrer any. Intercanviem idees sobre els processos de creixement de les cooperatives. Algú s’apropa a una xerrada i torna content del que ha escoltat i ho comparteix amb la resta. Les formes de fer d’altres companys i les converses que es van generant ens fan plantejar-nos nous debats. Continuem el diàleg que havíem començat el dia anterior amb Coopdevs, que estan fent una eina online d’autogestió per grups de consum. La conversa s’allarga, però encara ens queden ganes de continuar conversant.

Jamgo FESC 2016
Jamgo FESC 2016

Arriben les dues i és hora de plegar. Ens costa més del que ens va costar muntar-ho tot. En part per l’esgotament, però també perquè ens fa llàstima marxar. Sortim d’allà extenuats però contents, sabent que les converses continuaran fluint a l’endemà. Que hem après i hem ensenyat. En definitiva, que hem compartit i hem cooperat.