Dones programadores de l'ENIAC

Dones programadores

Fa uns mesos, en un article anomenat Mujeres y tecnología reflexionàvem sobre la reduïda presència de dones en entorns tecnològics i, concretament, en la nostra cooperativa. En aquella reflexió ja apuntàvem que una de les possibles causes eren els comportaments discriminatoris generalitzats en el sector. Partint d’aquesta reflexió, avui hem volgut aprofundir en un d’aquests comportaments discriminatoris majoritaris: la històrica invisibilització de la tasca de les dones programadores. 

Casos sonats d’aquesta invisibilització són els d’Ada Lovelace i les programadores de l’ENIAC (Betty Snyder Holberton, Jean Jennings Bartik, Kathleen McNulty Mauchly Antonelli, Marlyn Wescoff Meltzer, Ruth Lichterman Teitelbaum i Frances Bilas Spence). La història ens revela la important participació de la dona en el món de la programació. De fet, va ser justament Ada Lovelace qui, per primera vegada, va dissenyar un programa per a una màquina de la qual només es tenien els plànols i es concebia com un producte més de la imaginació. En tots dos casos, el mèrit s’atribueix als homes del seu entorn que les acompanyen en els projectes i és només amb el pas del temps que es reconeix el paper clau d’aquestes dones en la història de la programació.

Avui us mostrem un recull de dones programadores amb un paper destacat en la història de la programació amb la intenció d’iniciar una secció recurrent en la qual intentarem recuperar dones contemporànies que han estat o estan pioneres en la història de la programació.

dones programadores