App FESC - Fira d'Economia solidaria

L’evolució de la FESC en format mòbil. Expliquem quines tecnologies hem utilitzat per l’app de la FESC.

La FESC, Fira d’Economia Solidària de Catalunya, és un dels esdeveniments de major rellevància per al cooperativisme i l‘Economia Solidària de Catalunya. Durant les 6 edicions que ja s’han celebrat, la Fira ha anat cobrant importància any rere any fins a arribar als milers de visitants que s’hi han apropat en 2017. El primer any que Jamgo va anar a la FESC va ser el 2015. Vam voler aportar alguna cosa nova i, com tecnòlogues, vam fer el que millor sabíem fer: un programa informàtic. Una app mòbil, en aquest cas. Des de llavors, hem fet l’aplicació web de la FESC any rere any. De la mateixa manera que ha crescut el nombre de visitants de la Fira, ho han fet les tecnologies de l’app i avui us expliquem com ha evolucionat des del 2015.

App FESC 2015 – PhoneGap i treball en equip

El 2015, ens vam apuntar a la FESC i vam decidir fer l’app a només un mes del començament de la Fira. Va ser una carrera de fons en la qual comptàvem amb poc temps per fer l’app. Per això, vam fer servir un framework que es diu PhoneGap, nascut el 2008, amb la primera versió dels mòbils Iphone 3G. PhoneGap va donar  lloc al naixement de Apache Cordova, una versió de codi obert  del mateix  software . Cordova permet als programadors desenvolupar aplicacions per a dispositius mòbils utilitzant eines genèriques com ara JavaScript, HTML5 i CSS3.

Ja havíem creat alguna aplicació multiplataforma, com Cercacoop, de manera que tot l’equip es va llençar i va posar de la seva part per arribar a temps a la FESC. Vam viure amb il·lusió el treball realitzat en equip, que ens va permetre arribar a temps a la Fira amb una app que complia a la perfecció les funcionalitats requerides.

App FESC 2016 – Angular, notificacions i samarretes

Un any després, per a la FESC 2016 i amb el bon sabor de boca que ens havia deixat la Fira l’any anterior, ens vam proposar fer una versió millorada de l’aplicació.

Sobre l’any 2010 va néixer Angular. Angular és un framework de JavaScript de codi obert, mantingut per Google, que s’utilitza per crear i mantenir aplicacions web d’una sola pàgina. La creació d’Angular va ser molt ben acceptada pels desenvolupadors i va donar lloc al naixement de Ionic enllà per 2013. Ionic va voler barrejar Angular amb Apache Cordova i crear un SDK complet de codi obert per a desenvolupament d’aplicacions mòbils híbrides.

La proposta de Jamgo per al 2016 va ser usar Ionic i crear un backoffice que alimentés tota l’aplicació de contingut. També ens vam proposar que l’app pogués realitzar notificacions als usuaris que la fessin servir perquè estiguessin actualitzats i atents a qualsevol canvi o descompte que hi hagués a la FESC.

Així, ens vam plantar a la Fira el 2016, amb les nostres samarretes i la nostra nova APP creada en Ionic. Aquesta va ser la primera versió amb backoffice i, encara que només el vam fer servir per crear notificacions, sabíem que en la pròxima FESC arribaríem amb una versió millorada.

App FESC 2017 – Angular 2 i ganes de superar-nos

Que podíem millorar? Com sol passar en la tecnologia, Angular 1(també conegut com a AngularJS) va créixer i es va crear Angular 2 (també conegut com a Angular). Així que Ionic va seguir el mateix camí, donant pas a Ionic 2, basat en la nova versió d’Angular. La nova versió d’Angular està basada en Typescript. TypeScript és un llenguatge de programació lliure i de codi obert desenvolupat i mantingut per Microsoft. És un superconjunt de JavaScript, que essencialment afegeix tipat estàtic i objectes basats en classes. Està pensat per a grans projectes, els quals a través d’un compilador de TypeScript es tradueixen a codi JavaScript original. En conclusió, és una manera de programar de manera més senzilla i intel·ligent, que permet un millor manteniment dels projectes.

Així que aquest any, per a la Fira de 2017, ens hem pujat al carro i hem evolucionat no només a la nova versió de Ionic, sinó també a la nova versió del Jamgo-backoffice. El Jamgo-backoffice és un framework per construir aplicacions  backoffice basat en Vaadin. Vaadin també és un framework open-source per al desenvolupament d’aplicacions web. A diferència de les biblioteques JavaScript i plugins per navegadors, Vaadin és una arquitectura muntada del costat del servidor. Això vol dir que la majoria dels seus procediments s’executen en el servidor. Vaadin fa servir Java per a la creació de pàgines webs. El framework incorpora programació dirigida per esdeveniments i widgets, els quals permeten un model de programació més semblant als desenvolupaments de software GUI que als tradicionals desenvolupaments web.

La integració del Jamgo-backoffice amb Ionic 2 permet que el contingut de l’app estigui directament alimentat per contingut del backoffice. Això va facilitar els canvis d’última hora en el contingut de la Fira i la reestructuració d’horaris i sales de les diferents xerrades i activitats. A més, enguany hem aconseguit el rècord de descàrregues amb un total de 316.

La FESC evoluciona any a any en nombre de visitants i d’expositores. Com a cooperativa tecnològica, el primer any vam estar només amb les companyes d’Adabits. Ara tenim la TecnoFESC, on tenim moltes companyes tecnòlogues. Aquest any hem vist néixer i evolucionar projectes que ens fan tenir esperança que cada vegada més gent està convençuda que les tecnologies es poden fer de manera més justa, horitzontal i tenint en compte els criteris de l’economia solidària.

Què ens espera en 2018? Us mantindrem informats de com evoluciona la Fira i les tecnologies mòbils!