cooperativisme Jamgo Sants

Ens hem mudat a Sants! Jamgo arriba al barri cooperativista per excel·lència

Havia de passar. Hem traslladat la nostra seu al barri de Sants. A partir d’ara estarem al carrer Joan Güell, 32. Fa temps que contemplàvem la possibilitat de mudar-nos al barri de Sants i el procés de massificació turística i gentrificació que pateix el Poble Nou ha precipitat el trasllat. Sants és el barri cooperatiu per excel·lència de Barcelona i la gran quantitat de cooperatives presents al barri així ho mostra.

L’oficina

Fa tres anys que, com a Jamgo, vam decidir fer el pas i buscar un lloc físic per al nostre dia a dia. Una oficina on poder programar uns quants zeros i uns. Però també un lloc per crear un equip més unit amb espais per a cuidar-nos. Sens dubte, tenir un espai físic ha ajudat en el procés de consolidació del projecte i ha facilitat l’obertura d’espais de decisió i compartició.

Sants, paradís cooperativista

Fa temps que contemplàvem la possibilitat de mudar-nos al barri de Sants atrets per la presència d’altres cooperatives i la possibilitat de intercooperar. Hi ha un gran nucli de cooperatives al voltant de Plaça Osca. Entre elles ens trobem amb les companyes de La ciutat invisible i La directa al carrer Riego, els arquitectes de Lacol al carrer Ciceró o la cooperativa de serveis financers Coop57 al carrer Premià, de la qual som socis.

La cultura cooperativa del barri ha estat marcada en els últims anys per la recuperació de Can Batlló. Aquest antic complex fabril va estar recuperat pel veïnat al 2011. Un espai obert autogestionat destinat a la trobada cultural (per la biblioteca popular) i social (trobades de col·lectius, bar, fires, hort col·lectiu, etc). Can Batlló allotja a més el projecte de Coopolis, l’Ateneu cooperatiu de Barcelona per la promoció i reforç del cooperativisme a la ciutat. Altres espais destacats del barri són el centre social autogestionat Can Vies o la recent estrenada Lleialtat Santsenca, un altre espai per a usos veïnal cooperatius i de cultura popular.

Adéu Poble Nou

Enrere queda el barri del Poble Nou. La truita i el cafè amb llet del Bar Miquel, el pollastre i les mongetes del mercat i el lemon pie del Bar Bitàcora. El fet que ens doblessin el lloguer de l’antiga oficina està estretament relacionat amb el procés de gentrificació que travessa el barri del Poble Nou. Un procés de regeneració urbanística d’un barri humil que ha revaloritzat la zona i està forçant la substitució dels habitants originals per uns altres de major poder adquisitiu. La rambla de Poble nou ha passat en tres anys de ser l’espai de socialització predilecte dels veïns a veure’s saturada de terrasses.